Top 5 crowdfunding platformen - Beste crowdfunding in België

Beleggen via een crowdfunding platform kan je helpen om waarde aan jouw portefeuille toe te voegen voor zowel de beginnende als de meer ervaren belegger. Vergelijk crowdfunding platformen op kosten, aanbod type investering en fiscaliteit om de interessantste projecten te vinden.

Jouw beleggingen zijn niet altijd gegarandeerd. Ze kunnen dalen in waarde en het is mogelijk dat je niet al jouw kapitaal terug krijgt.

 

Wat is beleggen via een crowdfunding platform?

Het is een manier om met relatief kleinere bedragen te beleggen in een start-up.

Hoe starten met beleggen via crowdfunding?

Om te starten met beleggen in crowdfunding projecten dien je je aan te melden bij een crowdfunding platform. Daarna kan je intekenen op de aangeboden projecten.

Hoe een crowdfunding platform selecteren?

De vergelijking op Investoweb toont bedrijven die een crowdfunding platform aanbieden waar je online kan investeren in een project.

Om het meest geschikte platform voor jou te vinden, hou je best rekening met:

 • Hoe vaak wil je in een project investeren: als je van plan bent om in meerdere projecten te stappen, hou dan rekening met de kosten per projecten
 • Hoeveel wil je beleggen? Als je van plan bent om hogere bedragen te beleggen, kunnen fiscale voordelen wellicht een rol spelen.
 • In welk type investering ben je geïnteresseerd? Er bestaat verschillende investeringstypes: aandelen, gewone en converteerbare obligaties, ea.

Elk platform hanteert andere tarieven en kosten, vergelijk ze best allemaal om de best passende optie voor jou te vinden vooraleer je aan te melden.

Welke investeringstypes bieden crowdfunding platformen aan?

De crowdfunding platformen bieden verschillende types investeringen aan. We sommen ze voor je op:

 • aandelen, met een investering in aandelen verwerf je een aandeel in het kapitaal. Aandelen kunnen op termijn hogere rendementen opleveren. Er zijn wel geen garanties op tussentijdse uitkeringen in dividenden en op een meerwaarde.
 • gewonen obligaties, wanneer je investeert in een gewone obligatie ontvang je periodiek een vaste interest. Doorgaans ligt het rendement lager dan bij aandelen, daartegenover staat een lager risico.
 • converteerbare obligaties, zijn een type investering die de mogelijkheid biedt om net zoals bij obligaties een periodieke interest te ontvangen. In latere fase kunnen deze omgezet worden in aandelen of volledige worden terugbetaald.
 • beloningen
 • donatie, met dit type investering schenk je financiële middelen of tijd aan een goed doel
 • omzet, bepaalde projecten keren een van de omzet uit aan de investeerders. Dit type van investering wordt voornamelijk toegepast bij projecten van mobile apps.
 • winwin lening, de winwin lening is een gereguleerde formule met een specifiek belasingsvoordeel, alsook een mogelijke aftrek van 30% van de lening bij een faling van het project.

Welke kosten zijn er verbonden aan investeren via een crowdfunding platform?

Er zijn 3 belangrijke kosten verbonden aan het beleggen via een beleggingsplatform:

 • success fee: wanneer een project wordt goedgekeurd
 • betalingstransactiekost: het bedrag dat je dient te betalen voor het overmaken van jouw kapitaal. Deze kost kan soms tweemaal worden aangerekend wanneer het project niet doorgaat en jouw kapitaal dient terug gestort te worden.
 • beheerkosten: kosten die je periodiek dient te betalen voor het gebruik van het platform en het beheer van jouw projecten

Voor je start met investeren via crowdfunding

Er zijn drie zaken die je best overweegt vooraleer te starten met beleggen:

 1. Beleg enkel geld dat je kan verliezen, vermits er geen garantie bestaat om jouw kapitaal 100% terug te krijgen.
 2. Start met kleine bedragen, om het proces van aandelen kopen en verkopen onder de knie te krijgen, zeker als je nieuw bent met beleggen en/of het gekozen beleggingsplatform.
 3. Doe onderzoek naar elk bedrijf waarin je aandelen koopt. Op het internet is er voldoende informatie ter beschikking: de website van het bedrijf, nieuwsberichten over het bedrijf, financiële informatie en gespecialiseerde websites.

Investeren in crowdfunding - Vaak gestelde vragen

Kan ik via crowdfunding participeren in elk bedrijf?

Neen, er kan enkel geparticipeerd worden in de projecten aangeboden door bedrijven of organisaties op de crowdfunding platformen..

Krijg ik via één crowdfunding platform alle aangeboden projecten te zien?

Neen, projecten worden bijna altijd exclusief op één platform aangeboden. Als je een totaal overzicht wil, dan kan je best alle crowdfunding platformen raadplegen.

Betaal ik belastingen op de interesten of meerwaarde?

Ja, alle interesten en meerwaarden zijn belastbaar. Voor advies over belastingen en fiscaliteit kan je best een accountant of belastingadviseur onder de arm nemen.

Kan ik intekenen op crowdfunding projecten via een mobiele app?

Tot zover zijn er in België nog geen crowdfunding platformen beschikbaar via mobiele app.

Welke crowdfunding platformen vergelijken wij?

We vergelijken crowdfunding platformen die op de Belgische markt worden aangeboden en erkend zijn door de FSMA.

Hoe verdient Investoweb geld met vergelijken?

Investoweb heeft commerciële afspraken met enkele bedrijven op deze vergelijkingswebsite en wij worden betaald voor het in contact brengen van nieuwe klanten met de aanbieders.

Hiervoor betaal jij als gebruiker niet meer en het vergelijkingsaanbod wordt hierdoor niet beïnvloed.