Vergelijk investeringen in Assistentiewoningen

Sterk regio afhankelijk, zorgeloos.

Een investering in een assistentiewoning kan jou helpen om zorgeloos en veilig te investeren in vastgoed, zowel als beginnende als ervaren investeerder. Vergelijk locaties, prijzen en rendement om zo goed mogelijk te investeren. 

Let op, ook vastgoed kan in waarde dalen. Het is mogelijk dat je jouw service flat niet voor dezelfde prijs terug kan verkopen. Ook de huuropbrengsten zijn niet overal gegarandeerd. 

Wat is investeren in assistentiewoningen?

Het is een manier om te investeren in vastgoed. Een serviceflat, of met de nieuwe naam assistentiewoning, is een appartement dat volledig is uitgerust aan de noden van senioren. Dit wil zeggen dat alles bijvoorbeeld rolstoel toegankelijk moet zijn. Officiële erkende assistentiewoningen genieten vervolgens van verschillende fiscale voordelen.

Een service flat is niet hetzelfde als een rusthuis. In een service flat wonen senioren volledig zelfstandig. Er zijn zorg diensten aanwezig en beschikbaar, maar deze zij niet verplicht. Senioren flats richten zich vooral op actieve en zelfstandige senioren. 

Wie investeert in een assistentiewoningen laat deze vaak verhuren door een gespecialiseerde 3de partij. 

Hoe starten met investeren in assistentiewoningen?

Om te starten met investeren in service flats vraag je best bij verschillende project informatie aan zodat je kan vergelijken. Als je een project gevonden dat je aanstaat hebt teken je de compromis. Hierna ga je naar de notaris om de aankoop officieel vast te leggen. Naar gelang de verhuur en kosten ontvang je dan inkomsten.

Hoe een Service flat selecteren?

De vergelijkingen op Investoweb toont de aanbieders van assistentiewoningen waarin je kan investeren.

Om de meest geschikte investering te vinden, hou je best rekening met:

  • Hoeveel je wilt investeren: Vastgoed aankopen is niet goedkoop. Vaak zal je moeten werken met een lening. Hou er rekening mee dat je de investering ook moet kunnen terugbetalen als er geen huuropbrengsten zijn. 
  • Of je er ooit zelf gebruik van zal maken: Er is een tekort aan kwalitatieve assistentiewoningen. Hierdoor zijn er vaak wachtlijsten. Veel mensen investeren nu in een assistentiewoning voor de opbrengsten om er later ook zelf in te gaan. Als dit de insteek is dan hou je best ook rekening met emotionele factoren bij de aankoop. 
  • De locatie: Net zoals bij ander vastgoed is de locatie heel belangrijk. Senioren willen graag mobiel blijven. Nabijheid van openbaar vervoer, centrum, baker, slager,… zijn vaak goede indicatoren dat de assistentiewoning goed zal draaien.

Elke assistentiewoning hanteert andere rendementen en kosten, vergelijk ze best allemaal om de meest voordelige optie voor jou te vinden vooraleer je investeert.

Welke kenmerken zijn er verbonden aan investeren?

Er zijn enkele belangrijke kenmerken verbonden aan het investeren in service flats:

  • Rendement: Let goed op hoe de rendementen worden berekend. Optimaal is een scheiding tussen uitbatingsopbrengsten en de vastgoedopbrengsten en bijhorende kosten. 
  • Verhuur kosten: Hoewel er een tekort is aan assistentiewoningen geraken ze soms moeilijk verhuurd. Senioren bereiken is niet altijd even gemakkelijk. Zorg voor een goede uitbatings partner met een sterk lokaal netwerk. 
  • Uitbatingskosten: Zorg dat dit gesplitst is van de opbrengsten van het vastgoed. 

Voor je start met investeren

Er zijn drie zaken die je best overweegt vooraleer te starten met investeren:

  1. Investeer enkel wat je kan terugbetalen, vermits er vaak geen garantie bestaat op de huuropbrengsten.
  2. Bezoek de locatie eens. Zo kan je zelf zien hoe toegankelijk de locatie is voor iets oudere mensen. 
  3. Doe onderzoek naar elk bedrijf waarvan je vastgoed overweegt te kopen. Op het internet is er voldoende informatie ter beschikking: de website van het bedrijf, nieuwsberichten over het bedrijf, financiële informatie en gespecialiseerde websites. 

Investeren in assistentiewoningen - Vaak gestelde vragen

Betaal ik belastingen op de huuropbrengsten van assistentiewoningen?

Dit hangt af van de gekoppelde fiscale voordelen. Bij sommige service flats ben je vrijgesteld van roerende voorheffing. 

 

Welke assistentiewoningen vergelijken wij?

We vergelijken service flats die op de Belgische markt worden aangeboden.

 

Hoe verdient Investoweb geld met vergelijken?

Investoweb heeft commerciële afspraken met enkele bedrijven op deze vergelijkingswebsite en wij worden betaald voor het in contact brengen van cliënten. Hiervoor betaal jij als gebruiker niet meer en de het aanbod wordt niet beïnvloed.