Vergelijk investeringen in hotelkamers

Een investering in een hotelkamer kan jou helpen om zorgeloos en rendabel te investeren in vastgoed, zowel als beginnende als ervaren investeerder. Vergelijk locaties, prijzen en rendement om zo goed mogelijk te investeren. 

Let op, ook hotelkamers kunnen in waarde dalen. Het is mogelijk dat je jouw hotelkamer niet voor dezelfde prijs terug kan verkopen. Ook de huuropbrengsten zijn niet overal gegarandeerd. 

 

Wat is investeren in hotelkamers?

Het is een manier om te investeren in vastgoed. Net zoals bij een appartement koop je een hotelkamer in een hotel. Vervolgens worden de kamers per dag verhuurd en niet per maand door het hotel. Het verschil met appartementen is dat je hotelkamers niet zelf kan verhuren en dat je er ook niet in mag wonen. Je krijgt vaak wel extra inkomsten uit het ontbijt, parking, seminaries,…

Hoe starten met investeren in hotelkamers?

Om te starten met investeren in hotelkamers vraag je best bij verschillende partijen de project informatie op. Als je een project gevonden dat jou ligt teken je de compromis. Hierna ga je naar de notaris om de aankoop officieel vast te leggen. Naar gelang de verhuur en kosten ontvang je dan inkomsten.

Hoe een hotelkamer selecteren?

De vergelijkingen op Investoweb toont de aanbieders van hotelkamers waarin je kan investeren.

Om de meest geschikte investering te vinden, hou je best rekening met:

  • Hoeveel je wilt investeren: Vastgoed aankopen is niet goedkoop. Vaak zal je moeten werken met een lening. Hou er rekening mee dat je de investering ook moet kunnen terugbetalen als er geen huuropbrengsten zijn. 
  • Wie het hotel uitbaat: Het team dat het hotel uitbaat zal er voor zorgen of je veel inkomsten hebt of weinig. De ervaring en locatie van het hotel spelen hier een belangrijke rol.
  • Nieuwbouw of bestaand: Een bestaand hotel heeft als voordeel dat je het rendement op voorhand kan inschatten. Het nadeel is dat er nog veel kosten aan onderhoud of renovatie kunnen komen. Bij een nieuwbouw hotel is dit omgekeerd. 

Elke hotelinvestering hanteert andere rendementen en kosten, vergelijk ze best allemaal om de meest voordelige optie voor jou te vinden vooraleer je investeert.

Welke kenmerken zijn er verbonden aan investeren?

Er zijn enkele belangrijke kenmerken verbonden aan het investeren in hotelkamers:

  • Kosten structuur: Wie betaalt welke kosten. Er zijn verschillende soorten kosten bij het verhuren van een hotel. Kosten van onderhoud, kosten bij renovatie, commercialisatie kosten en infrastructuur bijdragen. De opbrengsten van een hotel liggen vaak hoog, maar de kosten ook. Zo kan er snel een negatief rendement opduiken. Let hier voor op.
  • Rendement: Hoe worden de huuropbrengsten verdeeld? Er zijn 2 grote soorten: een vast rendement of een variabel rendement. Beide hebben voor en nadelen. Een vast rendement is vaak lager dan een variabel rendement, maar wel zeker. Met een variabel rendement kan je meegroeien met het succes. 
  • Aankoopprijs: Wat zit er allemaal in de aankoopprijs. Vaak komen er nog parkkosten bij of huur je de grond via erfpacht - wat vergelijken op basis van de geafficheerde prijs moeilijk maakt.

Voor je start met investeren

Er zijn drie zaken die je best overweegt vooraleer te starten met investeren:

  1. Investeer enkel wat je kan terugbetalen, vermits er vaak geen garantie bestaat op de huuropbrengsten.
  2. Ga eens op vakantie in het hotel. Zo kan je zelf zien of het hotel goed draait en wat de huurders vertellen. Dit is vaak de beste garantie op een goed hotel.
  3. Doe onderzoek naar elk bedrijf waarvan je vastgoed overweegt. Op het internet is er voldoende informatie ter beschikking: de website van het bedrijf, nieuwsberichten over het bedrijf, financiële informatie en gespecialiseerde websites. 

Investeren in hotelkamers - Vaak gestelde vragen

Kan ik investeren in elk hotel?

Neen, enkel in hotels die dit aanbieden.

Hoe kan ik de kosten van de uitbating verlagen?

Je kan dit niet zelf doen. Wie een hotelkamer koopt heeft geef directe impact op het resultaat. Op de eigenaars vergadering kan je wel cijfers opvragen of een wisseling van management eisen.

Betaal ik belastingen op de huuropbrengsten van een hotelkamer?

Ja, je betaalt belastingen op de huuropbrengsten van een hotelkamer.

Welke hotels vergelijken wij?

We vergelijken hotels die op de Belgische markt worden aangeboden. 

Hoe verdient Investoweb geld met vergelijken?

Investoweb heeft commerciële afspraken met enkele bedrijven op deze vergelijkingswebsite en wij worden betaald voor het in contact brengen van cliënten.

Hiervoor betaal jij als gebruiker niet meer en de het aanbod wordt niet beïnvloed.