Vergelijk investeringen in studentenkamers

Een investering in een studentenkamer kan jou een goed rendement opbrengen zonder zorgen. Vergelijk cijfers om de beste studentenkamer te kiezen.

Een investering in een studentenkamer kan jou helpen om zorgeloos en rendabel te investeren in vastgoed, zowel als beginnende als ervaren investeerder. Vergelijk locaties, prijzen en rendement om zo goed mogelijk te investeren. 

Let op, ook studentenkamers kunnen in waarde dalen. Het is mogelijk dat je jouw studentenkamer niet voor dezelfde prijs terug kan verkopen. Ook de huuropbrengsten zijn niet overal gegarandeerd. 

Wat is investeren in studentenkamers?

Het is een manier om te investeren in vastgoed. Het werkt net zoals een appartement verhuren, mat dat verschil dat de huurder een student is. Dit heeft als gevolg dat je veel wisselt van huurder. Een student huurt namelijk maar voor de periode van zijn studies. Een studentenkamer verhuurt doorgaans iets duurder voor de beschikbare oppervlakte. Door met gemeenschappelijke ruimtes te werken heb je meer verhuurbare oppervlaktes.

Hoe starten met investeren in studentenkamers?

Om te starten met investeren in studentenkamers vraag je best bij verschillende partijen de project informatie op. Als je een project gevonden dat jou ligt teken je de compromis. Hierna ga je naar de notaris om de aankoop officieel vast te leggen. Je ontvangt vervolgens de huur. Vaak zijn er strenge regels om te mogen verhuren aan studenten, let dus op voor je begint te verbouwen. Een oplossing kan zijn om met verhuur diensten samen te werken. 

Hoe een studentenkamer selecteren?

De vergelijkingen op Investoweb toont de aanbieders van studentenkamers waarin je kan investeren.

Om de meest geschikte investering te vinden, hou je best rekening met:

  • Hoeveel je wilt investeren: Vastgoed aankopen is niet goedkoop. Vaak zal je moeten werken met een lening. Hou er rekening mee dat je de investering ook moet kunnen terugbetalen als er geen huuropbrengsten zijn. 
  • Of je eigen kinderen er in zullen vertoeven. Dan hou je best rekening met hun studies en de locatie. Denk ook goed na wat je na hun studies er mee zal doen. Een levenslange verhuurservice kan dan gemakkelijk zijn.
  • Wie de studentenkamer zal uitbaten: Het team dat het complex uitbaat zal er voor zorgen of je veel inkomsten hebt of weinig. De ervaring en locatie van het team spelen hier een belangrijke rol
  • Onderzoek wat de plannen van de universiteit en stad zijn. Als er campussen verplaatsen kan de waarde van je kamer dalen.

Elke studentenkot hanteert andere rendementen en kosten, vergelijk ze best allemaal om de meest voordelige optie voor jou te vinden vooraleer je investeert.

Welke kenmerken zijn er verbonden aan investeren?

Er zijn enkele belangrijke kenmerken verbonden aan het investeren in studentenkamers:

  • Rendement: Wordt er gewerkt met vaste huuropbrengsten of variabele?
  • Aankoopprijs: Wat zit er allemaal in de aankoopprijs. Vaak komen er nog parkkosten bij of huur je de grond via erfpacht - wat vergelijken op basis van de geafficheerde prijs moeilijk maakt.
  • Structuur: Soms word er gewerkt met fondsen om bepaalde wetgevingen te omzeilen. Bij andere koten ben je volledig eigenaar. 

Voor je start met investeren

Er zijn drie zaken die je best overweegt vooraleer te starten met investeren:

  1. Investeer enkel wat je kan terugbetalen, vermits er vaak geen garantie bestaat op de huuropbrengsten.
  2. Doe onderzoek naar elk bedrijf waarvan je vastgoed overweegt. Op het internet is er voldoende informatie ter beschikking: de website van het bedrijf, nieuwsberichten over het bedrijf, financiële informatie en gespecialiseerde websites. 

Investeren in studentenkamers - Vaak gestelde vragen

Kan ik elk appartement verhuren aan studenten?

Neen, in sommige steden is er heel specifieke wetgeving (zoals Gent bv.).

 

Betaal ik belastingen op de huuropbrengsten van een studentenkamer?

Ja, je betaalt KI op de verhuur van een studentenkamer.

 

Welke koten vergelijken wij?

We vergelijken koten die op de Belgische markt worden aangeboden. 

 

Hoe verdient Investoweb geld met vergelijken?

Investoweb heeft commerciële afspraken met enkele bedrijven op deze vergelijkingswebsite en wij worden betaald voor het in contact brengen van cliënten.

Hiervoor betaal jij als gebruiker niet meer en de het aanbod wordt niet beïnvloed.