Vergelijk investeringen in vakantieparken

Een investering in een vakantiepark kan jou helpen om zorgeloos en veilig te investeren in vastgoed, zowel als beginnende als ervaren investeerder. Vergelijk locaties, prijzen en rendement om zo goed mogelijk te investeren. 

Let op, ook vastgoed kan in waarde dalen. Het is mogelijk dat je jouw vakantiewoning niet voor dezelfde prijs terug kan verkopen. Ook de huuropbrengsten zijn niet overal gegarandeerd. 

 

Wat is investeren in vakantieparken?

Het is een manier om te investeren in vastgoed. Net zoals bij een appartement koop je een vakantiewoning in een vakantiepark om die vervolgens te verhuren. Het verschil is dat je verhuurt aan toeristen en dat je er niet mag wonen. Vaak is er ook een verhuur en onderhoudservice aanwezig.

Hoe starten met investeren in vakantieparken?

Om te starten met investeren in vakantieparken vraag je best bij verschillende project informatie aan zodat je kan vergelijken. Als je een project gevonden dat je aanstaat hebt teken je de compromis. Hierna ga je naar de notaris om de aankoop officieel vast te leggen. Naar gelang de verhuur en kosten ontvang je dan inkomsten. 

Hoe een vakantiepark selecteren?

De vergelijkingen op Investoweb toont de aanbieders van vakantieparken waarin je kan investeren.

Om de meest geschikte investering te vinden, hou je best rekening met:

  • Hoeveel je wilt investeren: Vastgoed aankopen is niet goedkoop. Vaak zal je moeten werken met een lening. Hou er rekening mee dat je de investering ook moet kunnen terugbetalen als er geen huuropbrengsten zijn. 
  • Hoeveel je zelf wilt doen: De vakantiewoning zelf verhuren en onderhouden kan interessant zijn voor je rendement. Gebruik maken van een verhuurservice geeft je dan weer de ruimte om meer te genieten van andere zaken. 
  • Of je zelf ook wilt gaan: Vaak krijg je bij de investering ook weken vakantie tegoed in het park. Als dit belangrijk voor jou is kies een project waar je graag naar toe wilt. Als je zelf niet wilt gaan, kies dan voor een andere formule.

Elk vakantiepark hanteert andere rendementen en kosten, vergelijk ze best allemaal om de meest voordelige optie voor jou te vinden vooraleer je investeert. 

Welke kenmerken zijn er verbonden aan investeren?

Er zijn enkele belangrijke kenmerken verbonden aan het investeren in vakantieparken:

  • Kosten structuur: Wie betaalt welke kosten. Er zijn verschillende soorten kosten bij het verhuren van een vakantie park. Kosten van onderhoud, kosten bij renovatie, commercialisatie kosten en parkbijdragen. 
  • Rendement: Hoe worden de huuropbrengsten verdeeld? Er zijn 2 grote soorten: een vast rendement of een variabel rendement. Beide hebben voor en nadelen.
  • Aankoopprijs: Wat zit er allemaal in de aankoopprijs. Vaak komen er nog parkkosten bij of huur je de grond via erfpacht - wat vergelijken op basis van de geafficheerde prijs moeilijk maakt.

Voor je start met investeren

Er zijn drie zaken die je best overweegt vooraleer te starten met investeren:

  1. Investeer enkel wat je kan terugbetalen, vermits er vaak geen garantie bestaat op de huuropbrengsten.
  2. Ga eens op vakantie in het park. Zo kan je zelf zien of het park goed draait en wat de huurders vertellen. Dit is vaak de beste garantie op een goed park.
  3. Doe onderzoek naar elk bedrijf waarvan je vastgoed overweegt. Op het internet is er voldoende informatie ter beschikking: de website van het bedrijf, nieuwsberichten over het bedrijf, financiële informatie en gespecialiseerde websites.  

Investeren in vakantieparken - Vaak gestelde vragen

Kan ik investeren in elk vakantiepark?

Neen, enkel in parken die dit aanbieden.

Hoe kan ik de kosten van de uitbating verlagen?

De kostenverdeling staat vaak vastgelegd in het aankoopcontract. Dit na de aankoop veranderen is moeilijk. Het is vaak niet mogelijk om via iemand anders te verhuren of de verhuur zelf te organiseren. 

Betaal ik belastingen op de huuropbrengsten van vakantiepark?

Ja, je betaalt roerende voorheffing op jouw vakantieappartement. 

Welke vakantieparken vergelijken wij?

We vergelijken vakantieparken die op de Belgische markt worden aangeboden. Waar mogelijk geven we ook mogelijkheden in de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland weer. 

Hoe verdient Investoweb geld met vergelijken?

Investoweb heeft commerciële afspraken met enkele bedrijven op deze vergelijkingswebsite en wij worden betaald voor het in contact brengen van cliënten. Hiervoor betaal jij als gebruiker niet meer en de het aanbod wordt niet beïnvloed.